Tržni centar “Ada Mall” koji se nalazi u blizini Ade Ciganlije, ukupne investicione vrednosti 100 miliona evra, izveden je po projektu londonskog arhitektnoskog studija “Design International”, uz učešće lokalnih konsultanata. Realizovana vrednost elektromašinskih radova, koji su u obimu Energoprojekt Oprema a.d. iznosi oko 17.5 mil. EUR. Ada Mall je projektovan i sertifikovan u skladu sa LEED Gold/Platinium standardima.

Objekat je ukupne bruto površine 90.000 m2, od čega je oko 35.000 m2 za izdavanje na četiri nivoa, tri nivoa podzemnih garaža i ukupno 1.000 parking mesta.

Osnovni ugovor je potpisan u proleće 2017 i uključuje tzv. Shell & Core radove, dok je opremanje lokala za izdavanje u obimu zakupaca.

Najveći izazov ovog projekta je bio teren koji se nalazi u blizini Ade Ciganlije, koji u svom sastavu ima stenu i zahteva tzv. top-down metod izgradnje sa paralelnim ograničenim miniranjem. Tehnologija izvođenja je najviše uticala na pomeranje ugovorenog roka završetka, koji je za većinu instalaterskih radova kao i puštanje opreme u rad bio oko 20 meseci. U cilju postizanja zahtevanih rokova broj radnika angažovanih na izvođenju elektromašinskih radova se menjao u skladu sa dinamikom izvođenja radova, a okvirno je bilo je angažovano oko 450 radnika.

Na predmetnom Projektu su ugrađeni najsavremeniji sistemi za ovakvu vrstu i namenu objekta, kako u mašinskim tako i u elektro instalacijama. Obim posla je podrazumevao opremanje tehničkog bloka Ada Mall-a u čijem sastavu je gasna kotlarnica, trafo stanica, generatorska stanica, pumpna stanica, rashladno postrojenje sa čilerima i toplotnim pumpama. U samom Shopping Mall-u ugrađeni su najsavremeniji sistemi klimatizacije, sistemi protivpožarne zaštite (sprinkler i hidrantska mreža, automatski sistem dojave požara, detekcije CO i prirodnog gasa), sistemi kontole svetla, naplate parkinga, ozvučenja, kontrole pristupa, brojanja posetilaca, stanice za brzo punjenje elektro automobilla itd.

Obzirom na nepovoljne uslove pod kojima su se izvodili elektromašinski radovi, projektni tim Energoprojekt Oprema a.d. je još jednom dokazao da može da odgovori gotovo svim izazovima koji se od nas zahtevaju. Posle vrlo intenzivnog i dinamičnog perioda na završetku izvođenja radova, na obostrano zadovoljstvo Investitora i Izvođača radova, objekat je svečano otvoren i pušten u probni rad 23. maja 2019. godine. Posle puštanja objekta u komercijalnu upotrebu, preostali su radovi na programiranju i puštanju u rad savremenog BMS sistema, kao i finom podešavanju, merenju i balansiranju ostalih elektromašinskih sistema i obuke za rukovanje i održavanje svih ugrađenih sistema. Uzimajući u obzir da je objekat pušten u komercijalnu upotrebu, navedeni preostali radovi su se izvodili uz vrlo ograničeno kretanje i pristup lokacijama i van radnog vremena tržnog centra (od 6-9 h i posle 23h). Iz navedenih razloga, primopredaja objekta u garantnu eksploataciju izvršena je 23. decembra 2019. godine.

U dosadašnjem radu objekta, nije bilo većih intervencija na elektromašinskim sistemima, a uslovi za boravak i korišćenje sadržaja objekta su ocenjeni visokom ocenom.