Na lokaciji stare deponije uglja u Istočnom polju Tamnava, Energoprojekt Oprema sa svojim partnerom GP Planum, privela je kraju realizaciju značajnog infrastrukturnog projekta. Izgradnja novog postrojenja za transport i deponovanje uglja koja treba da obezbedi energetsku efikasnost ekološkim upravljanjem kvalitetom uglja, je započela krajem 2016. godine. Investitor projekta je Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije”, a sredstva su obezbeđena od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Nemačke razvojne banke (KfW) i EPS-a.

„Tokom izgradnje ovako kompleksnog postrojenja, nailazili smo na različite izazove“, rekao je Mirko Popović, rukovodilac projekta. „Najzahtevniji radovi se mogu svrstati u četiri celine: geodetski radovi, izrada čelične konstrukcije, izgradnja deponije i instalaterski radovi”.

„Pored tehničko-tehnoloških izazova, na realizaciju projekta uticali su i kašnjenje u dobijanju građevinske dozvole, nepostojanje geodetske mreže na gradilištu, izmena projektno-tehničke dokumentacije pojedinih objekata zbog usklađivanja sa mašinskom opremom, loši vremenski uslovi tokom zimskih perioda i konstantan rad sa ugljenom prašinom u zoni gradilišta“, konstatuje Mirko.

Objekat je predat Investitoru na upotrebu 19. decembra 2019. Branislav Sladić, Mirko Popović, Novak Vasiljević, Aleksandar Jovanović, Vojislav Matić, Željko Marković, Svetlana Novaković, Dragan Marković i Marko Nikolić članovi su tima koji se uspešno borio sa svim izazovima tokom izvođenja radova i predano radio kako bi se projekat završio na zadovoljstvo Investitora i svih učesnika. Da podsetimo, od tri celine (paketa), na koje je projekat podeljen, konzorcijum “Energoprojekt Oprema a.d. i GP Planum” je ugovorio i izveo radove u okviru paketa C2: “Infrastruktura za sistem upravljanja kvalitetom uglja”, a vrednost izvedenih radova je preko 17 miliona evra.